Папілярний рак щитоподібної залози у дітей. Клінічні випадки - Зелінська, Н. Б.; Нечай, О. П.; Сорокопуд, К. Ю.; Гульван, Т. В.; Глоба, Є. В.; Вовк, К. О. (Clinical Endocrinology and Endocrine Surgery, 2023)
Рак щитоподібної залози (РЩЗ) є найчастішою ендокринною пухлиною у дітей. Найбільша частка серед диференційованих РЩЗ припадає на папілярний рак (ПРЩЗ) (80—90%). У дітей ПРЩЗ клінічно відрізняється від такого у дорослих. Порівняно з дорослими ПРЩЗ у дітей діагностується на пізніших стадіях і асоційований з агресивнішим перебігом захворювання. Попри високу частоту метастазування та рецидивів ПРЩЗ у дітей, прогноз є сприятливим. В Україні через 10 років після аварії на Чорнобильській АЕС середні показники захворюваності дітей різного віку на РЩЗ поступово знижувалися, але з 2010—2011 рр. спостерігається тенденція до збільшення кількості нових випадків патології, особливо серед дітей віком до 14 років. Декілька досліджень свідчать, що зростання захворюваності на ПРЩЗ лише частково пояснюється збільшенням кількості проведених профілактичних оглядів, оскільки також спостерігається збільшення виявлення великих пухлин і діагностування стадій захворювання, що прогресують. Протягом останніх 14 років у клініці Українського науково‑практичного центру ендокринної хірургії, трансплантації ендокринних органів і тканин МОЗ України прооперовано 759 дітей віком від 3 до 18 років з усіх регіонів України. У 290 (38,2%) дітей (73,45% дівчаток і 26,55% хлопчиків) за результатами патогістологічного дослідження встановлено діагноз ПРЩЗ. У більшості випадків діагностування захворювання припадало на підлітковий вік. Зафіксовано поодинокі випадки у дітей молодшого шкільного та дошкільного віку. Наведено два клінічні випадки. Щорічне профілактичне ультразвукове дослідження щитоподібної залози необхідне для ранньої діагностики вузлового зоба, зокрема злоякісних пухлин щитоподібної залози, особливо у дітей з обтяженим сімейним анамнезом щодо цих пухлин. Будь‑який вузловий зоб у дітей слід розглядати як потенційно злоякісний, доки не буде доведено його доброякісну природу за результатами відповідних кваліфікованих досліджень. Для забезпечення належної своєчасної верифікації злоякісних пухлин щитоподібної залози у пацієнтів дитячого віку та уникнення необґрунтованого (недостатнього або надмірного) хірургічного лікування дітей з пухлинами щитоподібної залози скеровувати таких пацієнтів до лікувальних закладів, що мають сучасні діагностичні можливості і хірургічний досвід експертного рівня в лікуванні дітей з вузловим зобом та злоякісними пухлинами щитоподібної залози.