Роль визначення активності DAP IV при цитологічному дослідженні пухлин «сірої зони» TBSRTC IV у прогнозуванні папілярного раку щитоподібної залози та метастазів - Товкай, О. А.; Паламарчук, В. О.; Козачук, Є. С.; Белемець, Н. І.; Куц, В. В. (Clinical Endocrinology and Endocrine Surgery, 2023)
Одним із найефективніших методів діагностики вузлових утворень щитоподібної залози (ЩЗ) є тонкоголкова аспіраційна пункційна біопсія (ТАПБ), яка дає змогу вивчити цитологічні характеристики пухлин ЩЗ. Для поліпшення діагностичної ефективності цитологічних досліджень використовують додаткові методи, зокрема цитохімічне дослідження активності дипептидил‑амінопептидази (DAP IV). Мета роботи — проаналізувати та встановити порогові значення активності DAP IV, за яких вірогідність виявлення папілярного раку ЩЗ (ПРЩЗ) та його метастазів у лімфатичних вузлах є клінічно значущою у пацієнтів з цитологічним висновком категорії TBSRTC IV. Матеріали та методи. Вперше в Україні проаналізовано можливість використання показника DAP IV для прогнозування ПРЩЗ та його метастазів у випадках пухлин із категорією TBSRTC IV із застосуванням ROC‑аналізу з метою визначення порогових значень активності DAP IV, за яких імовірність виявлення ПРЩЗ та його метастазів стає клінічно значущою. Результати. Установлено, що величина активності ДАП IV 6 є точкою відсікання для отримання діагнозу ПРЩЗ, а значення 8 — точкою відсікання для наявності його метастатичних депозитів, тобто за активності ДАП IV >6 та >8, імовірність отримання діагнозу ПРЩЗ і його метастазів значно збільшується. Прогностична значущість позитивного результату, тобто отримання висновку про злоякісність, за величини активності ДАП IV 6 становить 85,1%, тобто є високою. Зі збільшенням активності ДАП IV у пацієнтів із категорією TBSRTC IV імовірність виявлення метастазів ПРЩЗ підвищується (при порозі відсікання ДАП IV 8 величина контрачутливості — 0,267). Висновки. Отримані результати дослідження дають змогу практикуючому лікарю визначити варіант лікування: при значеннях ДАП IV <6 можливе застосування альтернативних методів лікування або активне спостереження, при ДАП IV <8 потреба в профілактичній дисекції не має рекомендаційного характеру.