Вплив статусу D3 на основні клініко-лабораторні показники пацієнтів із неалкогольною жировою хворобою печінки - Aludwan М. В.; Kobylіak N. M.; Komisarenko, Y. I. (Clinical Endocrinology and Endocrine Surgery, 2019)
Неалкогольна жирова хвороба печінки (НАЖХП) є неспецифічним, інтегральним і багатофакторним ураженням органа при цукровому діабеті 2-го типу (ЦД2), ожирінні, інсулінорезистентності, метаболічному синдромі. Останнім часом дефіцит вітаміну D3 вважають одним із чинників, який асоційований з розвитком НАЖХП. Мета роботи — оцінити функціональний стан печінки, індекси стеатозу та параметри метаболічного профілю у пацієнтів з НАЖХП залежно від забезпеченості їхнього організму вітаміном D3. Матеріали та методи. Відповідно до рекомендацій Європейської асоціації ендокринологів усіх пацієнтів було розділено на три групи: 1-шу — з оптимальним рівнем вітаміну D3 (30 нг/мл), 2-гу — з недостатністю D3 (21—29 нг/мл), 3-тю — з дефіцитом D3 (< 20 нг/мл). Діагноз НАЖХП встановлювали на підставі результатів клінічного аналізу, активності трансаміназ та за даними УЗ-обстеження. Результати та обговорення. В дослідження включено 126 пацієнтів із ЦД2 та супутньою НАЖХП. Більш ніж у 90 % усіх хворих виявлено надмірну масу тіла або ожиріння різного ступеня, а індекс маси тіла та окружність талії збільшувались у міру зниження рівня вітаміну D3. Також відзначено тенденцію до підвищення активності трансаміназ паралельно зі зниженням рівня вітаміну D3, проте значущої різниці між групами не виявлено. Максимальне значення індексів жирового гепатозу діагностовано у пацієнтів із дефіцитом D3, що статистично достовірно відрізнялось від показника у групі оптимального забезпечення (HIS: 43,34 ± 6,59 проти 39,67±4,37; р = 0,032 та відповідно для FLI: 79,21 ± 19,61 проти 64,96 ± 17,72; р = 0,007). Продемонстровано тенденцію до зростання TyG-індексу одночасно із погіршенням статусу D3 (р = 0,175). За даними субаналізу встановлено, що виражений дефіцит D3 (< 10 нг/мл) характеризується статистично достовірно вищими показниками індексів жирового гепатозу, антропометричними параметрами та активністю трансаміназ порівняно із такими у пацієнтів із рівнем D3 в діапазоні від 10 до 20 нг/мл. Висновки. Дефіцит D3 у пацієнтів з НАЖХП характеризується статистично достовірно вищими показниками індексів жирового гепатозу, антропометричними параметрами та активністю трансаміназ порівняно з такими в осіб з його оптимальним рівнем або недостатністю.