Особливості артеріального тиску та дисфункції ендотелію у хворих на цукровий діабет 2 типу і первинний гіпотиреоз - Паньків, В. І.; Юзвенко, Т. Ю.; Паньків, І. В. (Clinical Endocrinology and Endocrine Surgery, 2018)
Мета роботи – вивчити особливості артеріального тиску (АТ) і порушення функції ендотелію у хворих на цукровий діабет (ЦД) 2 типу в поєднанні з первинним гіпотиреозом. Матеріали і методи. Під спостереженням перебувало 65 хворих на ЦД 2 типу та артеріальну гіпертензію (АГ) II cтупеня. Пацієнти були розподілені на дві групи. До першої групи увійшло 35 осіб з ЦД 2 типу в поєднанні з первинним гіпотиреозом. Другу групу сформували 25 хворих на ЦД 2 типу без патології щитоподібної залози. Добовий моніторинг АТ проводився за стандартною методикою. Оцінку ендотелій-залежної вазодилятації (ЕЗВД) проводили за допомогою механічного тесту. Ендотелійнезалежна вазодилятація оцінювалася після сублінгвального прийому 500 мкг нітрогліцерину. Результати. Виявлено збільшення індексу часу діастолічного АТ і порушення добового ритму АТ з переважанням профілю «non-dipper» у хворих на ЦД 2 типу в поєднанні з первинним гіпотиреозом. Встановлено зниження ЕЗВД і підвищення концентрації ендотеліну-1 в осіб з ЦД 2 типу, гіпотиреозом та АГ. Висновки. Встановлена кореляція параметрів функції ендотелію з показниками вуглеводного, ліпідного обміну, АТ, інсулінорезистентності, рівнем тиреотропного гормону у хворих на поєднану патологію.